Wat is manuele therapie?

Deze specialisatie van fysiotherapie richt zich op de verbetering van de functie van gewrichten en op de houdingen en bewegingen van de patient die invloed hebben op deze gewrichten. Een manueel therapeut heeft daarom uitgebreide kennis van de bouw en de specifieke vorm van ieder gewricht.

Beweging en stabiliteit
Een gewricht moet voldoende bewegingsvrijheid hebben maar ook stabiliteit om de beweging goed te laten verlopen. Bij een verstoring van de normale gewrichtsfunctie kan een afwijkend bewegingspatroon ontstaan. Door dit afwijkende bewegingspatroon kan pijn ter plekke of elders in het lichaam optreden. Het is daarom belangrijk dat de oorzaak van het probleem te vinden en zo mgl te verhelpen.

Technieken
Een manueel therapeut beschikt over een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. De effecten van deze technieken zijn vaak direct merkbaar, u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van de pijn. Daarnaast bestaat de behandeling vaak uit adviezen en gerichte oefeningen om het herstel te bespoedigen en u verder te helpen.

Opleiding
De manueel therapeut heeft na de opleiding fysiotherapie de opleiding tot manueel therapie gevolgd. Daarmee heeft hij of zij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door de gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van de klachten te beoordelen. Zo kan voor ieder lichaam een oplossing op maat gevonden worden.

Klachten
Indien u één of meerdere van de volgende klachten heeft kan manuele therapie zinvol voor u zijn.
-    hoofd– en nekpijn of alleen nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de nek
-    nek- en schouderpijn, evt met uitstraling naar de armen
-    pijn in de hoge delen van de rug, evt met uitstraling naar de ribben
-    lage rugpijn,
-    heup- en/of knieklachten
-    gevolgen van artrose.

De eerste afspraak
Deze bestaat uit twee delen, nl een intake gesprek en een lichamelijk onderzoek.
Tijdens de intake worden vragen gesteld over uw klacht waaronder: ontstaan van de klacht, wanneer het optreedt en wanneer het minder wordt. Ook de invloed die de klacht op uw leven heeft en evt andere klachten of gezondheidsproblemen komen aan bod. Tijdens het lichamelijk onderzoek wat daarop volgt bekijkt de therapeut de houding en bewegingen en onderzoekt de betrokken gewrichten. Zo wordt vastgesteld waar de problemen zitten en zal de verdere aanpak in overleg met u bepaald worden. Zo heeft u direct na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.

Verwijzing en vergoeding
Voor manuele therapie heeft u net als bij fysiotherapie geen verwijzing van de huisarts nodig. En ook de vergoeding door de zorgverzekering gaat net als bij fysiotherapie uit de aanvullende verzekering.