Dansblessures

Sinds 25 jaar ben ik verbonden als vaste fysiotherapeut aan het Scapino Ballet Rotterdam.  Ik houd daar twee middagen per week spreekuur.

Tot 2013 was ik eveneens werkzaam bij Dansgroep Amsterdam gerund door helaas is dit gezelschap door de bezuinigingen verdwenen, Gelukkig is voormalig artistiek leider Chrisztina de Chatel  nog steeds actief en verrast ons steeds met nieuwe producties.

De behandeling voor dansers zijn niet anders dan de reguliere behandel methoden, alleen grijpen wij veel sneller in, dat maakt dat er veel meer van ons vereist wordt, alles moet optimaal zijn en men moet optimaal kunnen bewegen, liefst zo weinig mogelijk voelen en toch alle bewegingen maximaal kunnen doen. De reguliere patiënten die wij in de praktijk zien, komen vaak veel later en leggen de lat van de mobiliteit ook niet zo hoog. Tevens betekent dit dat er af en toe ook in het weekend gewerkt moet worden om een danser klaar te krijgen voor een voorstelling.

Een danser vergt dus een andere aanpak dan de “'normale”' patiënt. Een uitdaging qua mobiliteit en stabiliteit en uithoudingsvermogen. Al deze aspecten moeten dus in orde zijn en het is een uitdaging en plezier om daar aan te werken.

Met een vriendelijke dansgroet,

Maurits Ypma, fysiotherapeut en acupuncturist.